петак, 31. август 2012.

Bele noći, iz uspomena jednog zanesenjaka





"Danas beše dan tužan, kišovit, bez razvedravanja, kao buduća starost moja. More me tako čudnovate misli, tako mračna osećanja, tako nejasna još za mene pitanja gomilaju se u mojoj glavi – a nekako nemam ni snage ni volje da ih rešim. Ne stoji do mene da rešavam sve to!
Danas se nećemo videti. Juče, kad smo se opraštali, oblaci su počeli da zastiru nebo, i dizala se magla. Rekao sam da će sutra biti rđav dan; ona nije odgovarala, nije htela protiv sebe da govori : za nju je taj dan bio i svetao i jasan, da nijedan oblačić ne zastre njenu sreću.
-Ako bude kiša, nećemo se videti! -rekla je - ja neću doći.
Mislio sam da neće primetiti današnju kišu, međutim, nije došla.
Juče je bio naš treći sastanak, naša treća bela noć...

Nego, kako radost i sreća čine čoveka divnim! Kako kipi srce puno ljubavi! Čini se čoveku da će preliti celo svoje srce u drugo srce, hoće da sve bude veselo, da se sve smeje. I koliko je zarazna ta radost! Juče je u njenim rečima bilo toliko nežnosti, toliko dobrote srca prema meni... Kako mi se udvarala, kako mi se umiljavala, kako hrabrila i blažila moje srce! I koliko koketerije od sreće! A ja...Ja sam primao sve to za pravu monetu; mislio sam da ona...
Ali, bože moj, kako sam i mogao to misliti? Kako sam mogao biti toliko slep kad je već sve uzeo drugi, i sve – nije moje; kad je, najzad, i ta nežnost njena, njena briga, njena ljubav... da, ljubav prema meni – bila samo radost zbog skorog sastanka s drugim, želja njena da nametne i meni svoju sreću?..."


Fjodor Dostojevski




уторак, 28. август 2012.

Ringer






        Nova serija sa Sarah Michelle Gellar u dvostrukom izdanju! Nekadašnja tinejdžerka Buffy, ubica vampira vraća se na male ekrane u nešto ozbiljnijoj ulozi u projektu televizijske mreže CW. Iako je premijera prve epizode serije 'Ringer' (‘Dvojnica’) bila septembra 2011,  ja sam počela da je gledam prošlog meseca (hvala torentu!) iz čiste znatiželje. Odgledala sam poslednju epizodu sinoć i sad jedva čekam 2 sezonu, iako se šuška da je neće biti .
              Sarah Mishelle Gellar glumi dve sestre Brižit i Šibon Martin. Brižit je lečena alkoholičarka u begu od mafijaša, koja preuzima život svoje sestre Šivon nakon njenog nestanka. Međutim ubrzo će otkriti da život njene bogate i razmažene sestre nije nimalo idiličan. Saznaje da je njen suprug Endru (Ioan Gruffudd) vlasnik firme sa sumnjivim poslovanjem a da je muž njene najbolje drugarice Henri (Kristoffer Polah),  Šibonin ljubavnik. Istovremeno agent FBI-a Viktor Mačado (Nestor Gaston Carbonell) pokušava na sve načine da pronađe Brižit jer je glavni svedok ubistva. Da, da zamršeno prilično!







          Moj utisak je da serija nije loša. Sasvim solidna priča, možda malo više nalik američkim sapunicama mada visoka produkcija i veliki budžet seriji samo idu u prilog. I moram da priznam da sam pored glavne priče bacala pogled i na enterijer, garderobu i nakit glavnih glumica. Ali to rade sve žene, zar ne?!
Kraj prve sezone ostaje pomalo nedovršen. To je i urađeno s namerom kako bi se naknadno odlučilo da li će se snimati nove epizode. Na forumima su oštre kritike fanova zbog toga ali svi znamo da je bitna samo isplativost projekta i očigledno da serija nije ispunila očekivanja CW-ija.
Pogledajte ako imate vremena!



Kristoffer Polah

Ioan Gruffudd








понедељак, 20. август 2012.

Duge noći i crne zastave






         Ako ste pročitali bestseler 'Konstantinovo raskršće' Dejana Stojiljkovića sigurna sam da će te biti oduševljeni i njegovom novom knjigom 'Duge noći i crne zastave'. Kupila sam knjigu čim je izašla ali sam je pročitala tek pre par dana jer nije stigla na red,tj pošto sam strastveni ljubitelj knjiga imam neki svoj ritual da ih čitam po redosledu kojim ih kupim. A pošto stalno kupujem više knjiga odjednom red je dugačak! Ionako sam je pročitala za 2 dana pa ne mari što je čekala par meseci.
Svidja mi se stil pisanja i sama tematika knjige, kojoj autor ostaje veran. Volim kad se piše o našoj maloj zemlji Srbiji, jer uglavnom je svi napadaju, malo ko je brani i ima lepu reč za nas.


        Radnja romana smeštena je u proleće 1386. godine, dok granice Srbije potresaju upadi osmanlijskih pljačkaških hordi. U jednom napadu ukraden je kivot iz manastira Sveti Vid čija je sadržina poznata samo srpskom knezu Lazaru Hrebeljanoviću. Lazar u poteru šalje pripadnike viteškog Reda Zmaja – svog kuma,topličkog vojvodu Milana, i njegovog pobratima, čuvenog mačevaoca Ivana Kosančića. Njima se pridružuje i mladi vitez Miloš Obilić, koji je zaprosio ruku najmlađe Lazareve kćeri Olivere.

       Trojka kreće u potragu prateći krvavi trag pljačkaša – od Lazareve prestonice Kruševca do Prilepa gde nalaze trgovca starinama za koga se priča da je u dosluhu sa demonima. U isto vreme osmanlijska vojska čeka utaborena kod Serdike, a kada glasovi predaka šapnu na uvo emiru Muratu da je kucnuo čas, on se odlučuje na pokret. Prvo na udaru je utvrđenje Pirot čiji je kapetan Stefan Musić, knežev rođak, rešen pre da umre nego da Osmanlijama preda tvrđavu. Počinje bitka za kapije Evrope.





           Moja preporuka za ove tople dane, odlično štivo za čitanje u hladu uz ogromnu čašu limunade! A ja se bacam na sledeću knjigu i ubrzo vam pišem opet!