понедељак, 17. децембар 2012.

'Daniel and our cats'





               Da li postoji prava ljubav? Bezuslovna i iskrena kakva prava ljubav treba da bude? Na to pitanje sam dobila odgovor  nakon odgledanog britanskog dokumentarca ‘Danijel i naše mačke' ('Daniel and our cats') koji se juče prikazivao na B92. Slučajno sam nabasala na njega vrteći bezuspešno kanale u nadi da ću naići na neki superzanimljiv film koji se eto daje nedeljom popodne (što se nikad ne desi!). Malo je reći da me je duboko potresla priča koju sam odgledala, na pojedine delove nisam mogla da zaustavim suze.
           Reč je o nagrađivanom britanskom dokumentarcu koji je producirala Julika Kennaway a koji prikazuje dirljivu priču o francuskinji Katrin i njenom neverovatnom životu u Namibiji. U sred pustinje, ona se zaljubljuje u Danijela, čoveka koji živi sa velikim afričkim mačkama. Katrin se uskoro udaje za Danijela. Njih dvoje žive idiličnim i neobičnim životom, daleko od civilizacije, sa dva leoparda i jednim lavom. Ljubav koju pružaju životinjama i koju im one uzvraćaju je neverovatna.  Međutim, jedne noći namibijske vlasti odvode Danijela u zatvor, zbog neposedovanja dozvole za držanje velikih mačaka, a životinje vode na tajnu lokaciju.
           Kada Danijel izađe iz zatvora, oni počinju novi život u Južnoj Africi sa mladučnetom lava kojeg su usvojili, još uvek se boreći da povrate svoje ljubimce iz Namibije. Posebno je dirljiv deo kada Danijel posle 2 godine dobije dozvolu da vidi svoje mačke i trenutak kada ih ugleda posle toliko vremena. Nisu ga zaboravile! Te ogromne životinje koje jednim udarcem mogu da usmrte čoveka predu kao male mace dok ih mazi.

Catherine Radziej

             I baš kada izgleda da će konačno uspeti da se ponovo ujedine sa svojim ljubimcima, sudbina zadaje još jedan težak udarac. U trenutku dok priča sa Katrin preko telefona, i kaže joj da ipak ima nade za njihove ljubimce, Danijel gine u saobraćajnoj nesreći. I posle ove strašne tragedije  Katrin nastavlja bitku za njihove mačke i uspeva nakon par godina da dobije sve potrebne papire kako bi im obezbedila miran život u privatnom rezervatu za životinje. Nakon toga se vraća u Namibiju gde je kako sama kaže provela najlepše trenutke svog života.
              Toplo vam preporučujem da pogledate. Još ako imate ljubimca, kao ja, i neizmerno volite životinje razumećete još bolje njihovu ljubav i borbu.  









foto:Animal Planet


2 коментара:

  1. U pravu si, kao neko ko ima dva psa i sve bih uradila za njih, gledala sam ovo iz neke potpuno druge perspektive :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš tako!Ljudi koji nemaju kućne ljubimce neće razumeti o čemu je ovde reč

      Избриши