недеља, 9. септембар 2012.

Diamonds are girl’s best frend!



          Elizabet Tejlor govorila je da su dijamanti večni! A ženi koja je imala najlepše komade nakita morate verovati na reč!
            Živela je glamurozno i imala buran ljubavni život. Udavala se osam puta, od toga dva puta za Ričarda Bartona. Najveća strast Tejlorove bio je nakit, a njeni muževi su to znali. Barton joj je stoga poklonio najveći i najskuplji dijamant koji se mogao naći u prodaji, 33-karatni dijamant Elizabet Tejlor koji se danas procenjuje na 3,5 miliona dolara,a koji je glumica dobila 1968.godine. Kada je srela Elizabet, engleska princeza Margareta nije mogla da izdrži, a da ne prokomentariše njegovu veličinu: ''Dakle, to je taj čuveni dijamant!Ali tako je velik i vulgaran!'' ''Da. Nije li božanstven''- uzviknula je glumica. Kada je princeza zamolila da ga proba, Elizabet je upitala: ''Više Vam ne izgleda tako vulgarno, jel da!''

           Filmski producent Majk Tod, treći Elizabetin muž, poklonio joj je zbirku Kartije rubina i dijamanata u avgustu 1957. godine. Kutiju sa nakitom u kojoj su bili ogrlica, minđuše i narukvica dao joj je dok su sedeli pored bazena u iznajmljenoj vili na jugu Francuske. Bila je toliko srećna da je odmah stavila nakit, skočila u bazen i počela da pliva u krugovima. 
          Tod je bio jedini muž od kog se nije razvela; Elizabet je jednom prilikom rekla da je imala tri velike ljubavi u životu - Majk Toda, Ričarda Bartona i njen nakit.


'The Mike Todd Diamond Necklace'


              Među fantastičnim komadima izdvaja se i "La Peregrina" iz 16. veka, jedan od najvećih i simetrično savršeno kruškoliko oblikovanih bisera na svetu, koji je Barton kupio tejlorovoj 1969., kao poklon na Dan zaljubljenih.
Biser je bio deo kolekcije kraljevskog nakita španske krune, da bi kasnije prešao u ruke Džozefa Bonaparte, Napoleona III i vojvode od Aberkorna. Kada se pojavio na aukciji u Njujorku, Barton ga je kupio za 37.000 dolara, pobedivši u nadmetanju člana španske kraljevske porodice. 



Dijamant 'Elizabet Tejlor'


Kartije je kasnije napravio ogrlicu za njega od rubina i dijamanata, a dizajn je inspirisan poznatim Velaskeza portretima španske kraljice Margarite i kraljice Izabele koje su ga nosile. Procenjuje se da vredi između dva i tri miliona dolara. 



'La Pelegrina'

Ričard Barton je Elizabeti dao prsten sa tri dijamanta negde oko 1970. gdoine, zato što je pobedila u igri ping-ponga. Procenjuje se da će se prodati za najmanje 7.000 dolara. 







Prince of Wales Brooch


                   Diamond and emerald snake bracelet watch by BVLGARI

Za 40. rođendan, 1972. godine, Elizabet Tejlor je od svog supruga Ričarda Bartona dobila Tadž Mahal dijamant iz 17. veka, koji je Kartije postavio na lanac od zlata i rubina i danas vredi između 300.000 i 500.000 dolara. 
Poklon je dobila na međunarodnom aerodromu Džon F. Kenedi, jer par nije imao vremena da ode do grada pre nego što su morali da uhvate avion. Dijamant u obliku srca povezan je sa jednom od najvećih ljubavnih priča u istoriji. Pripadao je caru Šahu Jahangiru, koji je na dijamant ispisao ime svoje supruge "Nur Džahan." On je kasnije dao kamen sinu, Šahu Jahanu, koji je izgradio Tadž Mahal u znak sećanja na svoju obožavanu ženu Mumtaz, koja je umrla rađajući njihovo 14. dete. 

- Voleo bih da sam mogao da joj kupim Tadž Mahal, ali bi transport previše koštao - prokomentarisao je Barton posle kupovine.


'Tadž Mahal'



       

          Aukcija nakita pokojne holivudske dive Elizabet Tejlor postigla je velik uspeh - prodato je 80 komada nakita za 116 miliona dolara, čime je više nego dvostruko premašen rekord za pojedinačne kolekcije.












An Emerald and Diamond Necklace by BVLGARI


'Triphanes Diamond Necklace'






6 коментара:

  1. Super tekst, naučila sam nešto novo :) A i nakit je prelep, samo nisam znala da se radi o ovako neverovatno suludim ciframa :D

    Kad smo već kod nakita, kod mene na blogu je u toku giveaway, možeš da osvojiš komad nakita po želji, pa se priključi ako želiš :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno!Žena je imala skup hobi!
      Super sto je giveaway na tvom blogu,priključiću se naravno!cmOk

      Избриши
    2. Hehe, lepo rečeno :D
      Hvala i tebi na podršci :)

      Избриши
  2. Odlican tekst. Nisam znala za sve ovo, a i nakit je predivan! :)


    Pratim te :)


    http://fallforfall.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  3. Prelepa žena, mogla bih da je gledam po ceo dan. A i nakit :-)

    ОдговориИзбриши