субота, 16. март 2013.

History Of Swimsuits





            Kada se pojavio, 1825. godine kupaći kostim je prekrivao kompletno telo. Za malo manje od dva veka ovaj odevni predmet je znatno evoluirao – otkrivao je mnogo više nego što je pokrivao. Prvi kupaći bio je napravljen u stilu „a la carte”, a to znači da je bio dekorisan sa nekoliko detalja kojima je svrha bila da sakriju siluetu tela. Povrh svega, uz taj kupaći išle su i duge crne čarape. Telo je bilo prekriveno od kolena do ramena. U to vreme kupanje bez čarapa smatralo se egzibicionizmom. Postojao je i drugi model, kupaći kostim-haljina koji je bio mnogo praktičniji.On se smatrao prikladnim za nošenje na plaži.




1850. godine


Kupaći kostimi iz 1900. godine



          1907. je na bostonskoj plaži uhapšena Anet Kelerman zbog nedoličnog izlaganja tela. Anet je bila poznata australijska plivačica, a “nedolično izlaganje” se ogledalo u nošenju kostima od žerseja, koji otkriva ruke, noge i vrat. I upravo svojom pojavom Anet je omogućila razvoj kupaćih kostima kakve poznajemo danas.


Annette Kellerman


           Prvi bikini (dvodelni kupaći kostim) pojavio se tek nakon Drugog svetskog rata i omogućio je ženama da se napokon oslobode  dugih suknji. Sa pojavom bikinija sve se više pridavala važnost i estetici kupaćih kostima. Žene su takođe počele sve više otkrivati i leđa, a modni detalj bio je tanak kaiš oko struka. 


Kupaći kostimi iz 1920. godine

            Žak Hajm i Luj Rear predstavljaju prvi bikini kupaći kostim (dobio je naziv po ostrvu Bikini, na kome su vršene prve posleratne nuklearne probe). Zanimljivo je da Rear nije mogao da nađe manekenku voljnu da prikaže prvi bikini, pa je za tu priliku unajmio profesionalnu striptizetu.


Louis Reard




        Tokom 50-ih, kupaći kostimi su dobili pravi modni prizvuk i žene su nosile jednodelne kupaće kostime u jarkim bojama, sa prugama, šarenim printovima, a obavezna je bila kapa koja je  štitila kosu od  sunca. Bikini svoju punu popularnost dostiže posle 1957. i filmova Brižit Bardo.


Kupaći kostim iz 1954.godine






         A onda, od 60-ih godina, gornji deo kupaćeg kostima se polako transformisao, smanjivao, a zatim 70ih godina postaje zaista minijaturan. Gaćice i grudnjak dobijaju formu trouglova, koji u donjem delu čak nisu ni spojeni, već se vezuju trakama, a prave se od mrežastih, prozračnih i prozirnih materijala.

Kupaci kostimi iz 1970. godine





        Kako telo i golotinja više ne predstavljaju tabu, javlja se i toples. Toples je osmišljen krajem šezdesetih godina u Americi, a njegov tvorac je austrijski modni kreator Rudi Gernrajh. U vreme pojavljivanja pokrenuo je lavinu protesta ispred robnih kuća u kojima se prodavao. I danas žene koje ga nose u mnogim američkim državama mogu platiti kaznu ili završiti u zatvoru. Iako su od početka 20. veka bile u upotrebi kao obavezni deo odeće striptizeta i ostalih erotskih plesačica, tange ili G-string gaćice, postaju neobično popularne krajem osamdesetih godina na plažama Brazila, odakle se početkom devedesetih sele na američke i evropske plaže. 





           Danas je teško zamisliti da je bikini nekada izazvao skandal i da su ga žene vrlo teško prihvatile bojeći se osude okoline. Zanimljivo je da Ester Vilijams nikako nije htela da ga obuče čak ni za potrebe snimanja filmova sve dok je ugovorom na to nisu primorali.


             U istoriji bikinija ostaće zabeleženo da su za njegovu veliku popularnost, pored Brižit Bardo zaslužne i Merilin Monro, Rita Hejvort, Ursula Andres, Sofija Loren.

Brižit Bardo

Merilin Monro
Ursula Andres



           Ko je žena koja je bila toliko hrabra da u bivšoj Jugoslaviji prva obuče bikini teško je otkriti - Anna Sasso, mis Jugoslavije 1982. godine, unela je novinu u nošenju bikinija. Tokom defilea izašla je na pistu sa bikinijem visoko podignutim na kukove dok su ga sve ostale devojke nosile nisko. Dugo se pričalo da nije najlepša i da je titulu miss dobila zahvaljujući ovom triku koji je njene lepe, duge noge učinio još lepšim.



Anna Sasso

                Do danas, stvari se nisu preterano promenile, barem kada je u pitanju sam izgled kupaćih kostima. Žene su postale slobodne prilikom odabira idealnog kupaćeg kostima, a sve je veći broj brendova koji se bave dizajniranjem ovog neophodnog letnjeg komada.










             


              Drage moje, još malo i dolazi nam leto. Da li ste izabrale kupaći kostim idealan za Vas? Ljubim Vas do sledećeg posta

                                                                     Dunja





5 коментара:

  1. Nisam još, čekam da otopli i poveća se izbor modela. Nosim isti kupaći već 3 leta i još uvek je u odličnom stanju, ali moram malo da promenim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa i jeste malo rano za kupovinu kupaćeg kostima :D A kako danas pada sneg,uf uf.......

      Избриши
  2. Ništa još od kupaćeg, čekam neko toplije vreme da me malo oraspoloži. :)

    ОдговориИзбриши
  3. vala smo se skinule ;-):D

    lito je blizu, da, jso mj ipo dana, i krece, koji kupaci da kupim, dva tri...

    ОдговориИзбриши