четвртак, 17. мај 2012.

Simeonov pečat



            

          Šta ste poslednje pročitali? Sinoć sam pročitala knjigu 'Simeonov pečat' Vanje Bulića. I moram da priznam prijatno se iznenadila, knjigu sam pročitala u jednom dahu. Nekako mi nova izdanja naših pisaca ne legnu, i taj novi trend 'multipraktik 3 u 1 pisac-voditelj-glumac' mi se nikako ne sviđa. Knjige su deo mog života, bukvalno ih gutam od kad sam naučila da čitam i zato čitam apsolutno sve što mi dođe pod ruku. A i nisam od onih koji kritikuju na prvu loptu, vodim se parolom - ne sudi knjizi po koricama tj. kad pročitaš imaš pravo da diskutuješ o tome. A i opekla sam se par puta npr. jednostavno nisam mogla da povežem roman 'Ringišpil' i autora - voditeljku ružičaste televizijje, a roman je zaista sjajan (iako i dalje sumnjam da ga je ona napisala!). 
           Knjigu 'Simeonov pečat' sam dobila na poklon od dečka. Pomenula sam mu kako me zaintrigirala medijska halabuka koju je izazvala i eto on pažljiv kakav jeste kupio mi je odmah sledeći dan. Pročitala sam je bukvalno za 2 dana. S pravom su je prozvali srpski 'Da Vinčijev kod'. 
           Roman je priča o dva prijatelja iz Beograda, novinara Novaka i menadžera Veljka, koji dolaze na Svetu Goru kako bi otkrili uzrok požara u manastiru Hilandar.  U traganju za ovim odgovorom nailaze na niz čudnih događaja koji ukazuju na zaveru koja se dešava na i oko Svete Gore, a koja preti da ugrozi sudbinu i značaj ovog manastira kao vekovnog simbola srpske duhovnosti. Otisak lažnog Simeonovog pečata jedini je trag koji im je ostavljen za rasvetljavanje ove zavere. Knjiga drži pažnju do samog kraja, tek u poslednjoj rečenici otkriće se tajna. 
          Toliko me je roman okupirao da sam na internetu pročitala sve članke o Svetoj Gori, o požaru na Hilandaru 2004 godine i Simeonovom pečatu koji je nestao nakon Prvog svetskog rata a koji je monaško bratstvo Hilandara poklonilo kralju Aleksandru Obrenoviću. Toliko toga nisam znala o našoj istoriji, a zahvaljujući ovom romanu sam pročitala. U meni se rodila želja da svu lepotu Svete Gore i Hilandara vidim svojim očima ali kako ženska noga nikad nije kročila na tlo svete zemlje ostaje mi samo da čitam o tome. 
'Ako ništa ne tražiš, ono što ne tražiš naći će tebe.'


Hilandar


Sveta Gora Atos

         
Pečat Stefana Nemanje
       
  

2 коментара:

  1. Ako ništa ne tražiš, ono što ne tražiš naći će tebe.'- Odlicna izreka. Izgleda da je to i istina ...

    ОдговориИзбриши
  2. Pa da,ne kažu ljudi uzalud- 'Pre nego što počneš tražiti sreću proveri-možda si već srećan!'Pozz

    ОдговориИзбриши