понедељак, 9. април 2012.

Princeza i filmska diva

Grejs Keli je glumica koja je uspela da ostvari san svake devojčice i uda se za princa. 


      Grejs Patriša Keli rođena je u Filadelfiji 1929. godine. Krajem 40-tih studirala je u Njujorku Akademiju dramskih umetnosti. Privukla je pažnju javnosti ulogom u filmu ''Tačno u podne'' 1952. godine u kome je igrala sa Garijem Kuperom, ali status zvezde stekla je ulogom u ostvarenju ‘Pozovi M radi ubistva’ Alfreda Hičkoka. Sa velikim britanskim režiserom snimila je i remek-dela ‘Prozor u dvorište’ i ‘Uhvati lopova’. Njena ledena lepota očaravala je Alfreda Hičkoka, koji ju je opisivao kao „vulkan prekriven snegom“, te ne čudi što je ubrzo postala njegova muza. Za ulogu u filmu ‘Provincijalka’ osvojila je Oskara, a njeno poslednje pojavljivanje na velikom platnu, pre nego što se prihvatila uloge omiljene evropske princeze, bila je pored Frenka Sinatre u bioskopskom hitu’ U visokom društvu’.

U filmu 'Pozovi M radi ubistva'



U filmu 'Prozor u dvorište' sa Džejms Stjuartom

U fimu 'U visokom društvu'

Grejs je u aprilu 1955. godine bila pozvana da predvodi američku delegaciju na filmskom festivalu u Kanu. Verovatno tada nije ni slutila da će se upravo tamo dogoditi sudbonosni susret sa princom Renijeom, vladarom Monaka. Glamurozno venčanje, održano 19. aprila 1956. godine, pratio je ceo svet.






 Venčanica koju je nosila bila je najskuplja stvar ikad izašla iz MGM studija i ruku dizajnerke Helen Rose. Preko 30 metara svile, tafta i preko stotinu metara svilene mreže. Čipka od ruža, stara 125 godina, uzeta je iz muzeja, a na hiljade finih bisera ušiveni su u veo buduće princeze. 




        Iako je od proboja u filmskom svetu važila za jednu od najelegantnijih glumica na velikom platnu, prihvativši se uloge princeze Monaka, Grejs je morala da izgradi i poseban stil odevanja. Od stupanja na presto imala je veoma definisan stav prema modi. Obožavala je elegantne haljine pastelnih boja i modernih, ali jednostavnih linija, kao i komplete od tvida. Obavezni detalji bili su bele rukavice, svilene marame i šeširi sa ukrasnim velom. Vrlo je vodila računa o frizuri, uvek besprekornoj, dok je šminkom samo naglašavala ionako prirodno lepe crte lice. Takođe je volela nakit i savršeno umela da prepozna kvalitetne komade, ali se uglavnom odlučivala za diskretnije kombinacije. Ipak, mnogo više od same odeće Grejs je zračila vedrinom i sofisticiranim ponašanjem, blistavim osmehom i toplim magičnim pogledom. Bila je dama u pravom smislu reči - jednostavna, prirodna, ali vrlo šik i vrlo otmena.





 Njene večernje haljine nosile su etikete najpoznatijih modnih marki: Dior, Balensiaga, Yves Saint Laurent... 





Francuska modna kuća Hermes nazvala je jednu od svojih dizajnerskih torbica po njoj Kelly Bag, i to nakon što je princeza viđena kako nosi tu krokodilsku tašnu.




Grejs Keli je poginula u saobraćajnoj nesreći 14. septembra 1982. godina. Međutim i danas, posle 30 godina od njene smrti Grejs je inspiracija mnogim dizajnerima širom sveta a  devojčice i dalje maštaju o princezi iz bajke igrajući se lutkom sa njenim likom.





1 коментар: