петак, 2. новембар 2012.

I Love Shoes!!!




              Sigurna sam da ne postoji žena koja je zadovoljna brojem cipela koji ima. Njih nikad dosta! Ja sam presrećna kad kupim novi par, i radujem im se uvek sa istim žarom. Cele prošle nedelje sam tražila savršene crne cipele sa visokom štiklom i to mi je dalo ideju da malo istražim istoriju 'štikli' i posvetim im bar jedan post. Inače moj 'lov' je bio vrlo uspešan :D   i sada sam ponosna vlasnica još jednih lepotica!




           Prve "štikle" su se pojavile još u staroj Grčkoj i nosili su ih glumci koji su u pozorišnim predstavama tumačili uloge heroja, da bi izgledali uzvišeno i moćno. U moderno doba, jedna od prvih uloga "štikli" je bila da obezbede (imućnijim) ljudima mogućnost da hodaju po blatnjavim ulicama srednjevekovnih gradova bez da uprljaju obuću i haljine.
              Venčanje Katarine Mediči i vojvode od Orleana 1533. godine uvelo je štikle u žensku modu. Naime, mlada je za venčanje poručila par cipelica sa štiklom od čuvenih majstora iz Firence. Kad je kraljevska nevesta prošetala svoj par, takve cipele postale su hit među pripadnicama lepšeg pola evropske aristokratije.





        Poznato je da su visoke potpetice nosile i engleska kraljica Elizabeta I, kao i Marija Tjudor, poznatija kao Bloody Mary.
Do kraja XVI veka visoke potpetice prihvataju i muškarci, i često se za bogate ljude ili ljude od ugleda kaže da su “well-heeled”.
      Moda nošenja visokih potpetica se nastavila i u XVII  i XVIII veku. Poseban pečat ovoj modi daje Luj XIV, sa svojim crvenim potpeticama, ukrašenim minijaturnim scenama bitaka izvedenim u zlatu. Zvali su ih “Luj štikle” i mogle su biti visoke do 12 cm. Lujevim dekretom samo plemstvo je smelo da nosi crvene potpetice.



                 I tako je počela pomama za štiklama... Sledećih dvesta godina otprilike, što je viši bio status dame u društvu, viša je bila i peta. Sve do 18. veka potpetice su bile in, a onda je Francuska revolucija, uz brojne druge, mnogo važnije tekovine, promenila i odnos prema štiklama. Odjednom je postalo nepristojno pokazivati bilo koji znak noblesa: visina potpetica se smanjila, a dame su se ponovo približile zemlji.



        U 18. veku štikla postaje veoma kontroverzna i u Americi. Kolonija Masacusets zabranila je ženama da ih nose jer su smatrali da tako mame muškarce i svaka žena koja ih je nosila je bila prozvana za vešticu
Krajem 19. veka štikle su ponovo počele da ulaze u modu, i od tada su neprestano prisutne.
             U posleratnim 50im godinama se rodila, možda, najpoznatija cipela tj štikla na svetu. Tada je francuski dizajner Christian Dior, u saradnji sa dizajnerom cipela Rogerom Vivierom napravio prvu Stiletto cipelu. Stiletto na italijanskom jeziku znači “mali bodež”, gde sužavanje oštrice veoma podseća na izgled ovakve štikle. Ova cipela je prvi put pomenuta u londonskim novinama “Daily Telegram”,1953. godine, a prvih godina je bila zabranjivanja za nošenje u javnim zgradama, zbog fizičkih oštećenja koja je pričinjavala podovima.




                 U korak sa vremenom i sve bržim načinom života, sve više mladih ljudi je krajem 60ih godina počelo da se priklanja hipi pokretu, koji je oživeo platforme. 70ih godina su platforme bile jedina prihvatljiva vrsta obuće kada je moda u pitanju. Reč “platforma” podrazumeva cipelu kod koje su i prsti i peta odignuti od poda. One su bile jarkih boja i veoma upadljive.





           Početkom 90ih u svetu modne obuće su se izdvojila dva imena: Manolo Blahnik i Jimmy Choo, dok se za Christiana Louboutina kaže da je glavni krivac za vraćanje Stilleto štikle u modu. Njih trojica su podjednako zaslužni za vrtoglavo visoke potpetice kakve su nam danas standard. 

Manolo Blahnic


Jimmy Choo



          Osoba koja je postala poznata upravo po cipelama i crvenoj boji ispod štikli je Christian Louboutin. Naime, od 1992. godine crvena boja ispod štikli postala je obeležje po kojem su ga svi prepoznavali. 








                 U svakom slučaju, ljubav između žena i cipela postoji odavno i postojaće još dugo. Karl Jung je rekao: „Cipele koje odgovaraju jednoj osobi neće biti adekvatne za drugu; ne postoji recept za život koji će biti taman svim ljudima“. Na vama je da pronađete svoj par i da ih ponosno nosite. 




















:-* Vas do sledećeg posta 
Dunja



12 коментара:

  1. Super post i sličice, ja sam se takođe bavila istorijom voljenih nam štiklica za jedno istraživanje na faksu a onda sam videla na sajmu knjige i knjige posvećene toj temi...jedna od njih (makar jedna) ima da bude moja uskoro :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala!I meni je ta istorija 'modnih' stvarčica bas zanimljiva i verujem da ćes se teško odlučiti za samo jednu knjigu ;)

      Избриши
  2. Hahah bas su smesne ove "prve" cipele na stiklu :)
    Ovo je vredelo procitati,bas zanimljivo:)

    nakitmajasavic.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  3. Ah te cipele. Mislim da ih nikad necu imati dovoljno. Veoma lep post. :)))

    Ako imas vremena, pogledaj moj blog, tek sam ga napravila <3

    http://cathylita.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  4. Stvarno, cipela nikad dosta.
    Ovaj Luj je mnogo komičan sa svojim štiklicama, pamtim ga po ovom portretu gde pozira kao neka grande dama :-D
    Sjajan post, a i blog, ako mogu da dodam.
    I ukrašću ideju za natpis na đonovima!

    ОдговориИзбриши
  5. :) Hvalaaaa,jako sam srećna kad dobijem pohvale za blog!

    ОдговориИзбриши